Om Musik i äppelriket

Musik i Äppelriket genomfördes första gången sommaren 2016 och föddes ur en önskan om att låta kultur och natur mötas på ett naturligt men nytänkande sätt. Därför har det alltid fallit sig naturligt att förlägga festivalen till Kivik på Österlen, en plats som i alla tider dragit till sig konstnärer som i allsköns former önskat beskriva landskapet omkring sig.

Festivalen är unik i sitt blickande bortom kulturen: utöver det konsertutbud som man kan förvänta sig finna på en festival anordnas också aktiviteter i naturen, såsom tonsatta naturvandringar på Stenshuvud och en stillsamt tonsatt yogastund i musteriets äppelträdgård. Detta vida fokus möjliggör ett ovanligt brett samarbete – Musik i Syd och sällskapet Pro Musica Simrishamn samverkar med en stor grupp arrangörer som får en unik chans att samarbeta och gemensamt verka för sina respektive intressen varje sommar genom Musik i Äppelriket, detta återkommande och uppskattade inslag i sommarens kulturutbud på Österlen.

Under en sommarvecka i Kivik samlar vi musiker, författare, naturvårdsguider och biologer för att gemensamt sjunga naturens och kulturens lov mitt i den lummigaste och frodigaste tiden på året.

Konserter
I Södra Mellby kyrka arrangerar vi konserter som gästas av Sveriges toppnamn inom både jazzen och den klassiska kammarmusiken.

Tonsatta naturupplevelser
På Stenshuvud genomför vi naturupplevelser med musikaliska inslag för både stora och små. Hör naturen vakna och följ med Agne Paulsson och Cecilia Kjelldén ut på en arla resa mellan fågelsång och flöjt, eller följ med Lena Alebo och Ensemble Mare Balticum när de med musikens hjälp leder oss längs skogsstigarna på Stenshuvud och berättar om de många händelser som platsen sett.

Familjeaktiviteter på Kiviks musteri
Lördagen den 9/7 mellan 10 och 15 hittar ni oss ute på Kiviks musteri! Här kan barnfamiljer besöka musteriets backar, pyssla, lära sig om äppelodling och uppleva musik under barnföreställningen Okotari jakatar – härifrån och dit.

Arrangörer: Musik i Äppelriket arrangeras av Musik i Syd och Sällskapet Pro Musica i samarbete med Kiviks församling, Kiviks Musteri och Länsstyrelsen Skåne med stöd från Simrishamns kommun.

 


Foto lånat från boken ”Vandra i Skåne”, av Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson. Foto: Caroline Alesmark

Gillar du också kultur och musik?

Vill du ha de senaste nyheterna om Musik i Äppelriket?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!