Om Musik i äppelriket

Musik i Äppelriket genomfördes första gången sommaren 2016 och föddes ur en önskan om att låta kultur och natur mötas på ett naturligt men nytänkande sätt. Därför har det alltid fallit sig naturligt att förlägga festivalen till Kivik på Österlen, en plats som i alla tider dragit till sig konstnärer som i allsköns former önskat beskriva landskapet omkring sig.

Festivalen är unik i sitt blickande bortom kulturen: utöver det konsertutbud som man kan förvänta sig finna på en festival anordnas också aktiviteter i naturen, såsom tonsatta naturvandringar på Stenshuvud och barnföreställningar mitt i det gröna. Detta vida fokus möjliggör ett ovanligt brett samarbete – Musik i Syd och sällskapet Pro Musica Simrishamn samverkar med en sällsynt stor grupp arrangörer som får en unik chans att samarbeta och gemensamt verka för sina respektive intressen varje sommar genom Musik i Äppelriket, detta återkommande och uppskattade inslag i sommarens kulturutbud på Österlen.

Under en sommarvecka i Kivik samlar vi världsmusiker, poeter, naturvårdsguider och biologer för att gemensamt sjunga naturens och kulturens lov mitt i den lummigaste och frodigaste tiden på året.

Konserter

Under festivalens ljusa sommarkvällar presenterar vi stolt konserter med internationella toppnamn inom både klassisk kammarmusik och folkmusik!

Är du på dagsutflykt och vill lyssna på konsert före eftermiddagsfikat? Då är du varmt välkommen på någon av festivalens matinékonserter.

Tonsatta naturupplevelser

På dagtid hittar ni naturupplevelser med musikaliska inslag för både stora och små ute på Naturum Stenshuvud.  På förmiddagarna bjuder Naturums guider och Ensemble Mare Balticum in till en magisk sagostund vid eken.

Under eftermiddagarna ges unika naturvandringar med Lena Alebo och Ensemble Mare Balticum. Välkomna till en mysig och lärorik vandring där ni får möta livemusik utefter skogsstigarna.

Familjedagar

Familjedagarna äger rum ute på Kiviks musteri! Här kan barnfamiljer under festivalens båda lördagar besöka musteriets backar, pyssla, lära sig om äppelodling och uppleva musik under någon av de fyra familjeföreställningarna.

Arrangörer: Musik i Äppelriket arrangeras av Musik i Syd och Sällskapet Pro Musica i samarbete med Kiviks församling, Kiviks Musteri, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och Länsstyrelsen Skåne med stöd från Simrishamns kommun.


Foto lånat från boken ”Vandra i Skåne”, av Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson. Foto: Caroline Alesmark

Gillar du också kultur och musik?

Vill du ha de senaste nyheterna om Musik i Äppelriket?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!