Klara Hellgren & Ensemble Memento – ”Bach och de dolda koralerna”

Violinisten Klara Hellgren möter sångarna i Ensemble Memento i ett program där Johann Sebastian Bachs d-moll partita för soloviolin varvas med de koraler som blivit kända som ”sorgekoralerna”. Verket har blivit tolkat som ett sorgearbete, ett monumentalt mästerverk fullt av dolda budskap i form av symbolik, chiffer och citat ur egna koraler. I kvällens program framförs de dolda koralfragmenten tillsammans med soloviolinens stämma likt ett perfekt lagt pussel.

Med sin innerliga ton har Klara Hellgren, sedan sin solistdebut med Sibelius violinkonsert och Kungliga Filharmoniska Orkestern år 1999, etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. Idag är hon drivande i flera solistiska och kammarmusikaliska projekt och syns ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar.  Sedan 2004 är Klara anställd som violinist i den renommerade stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister, en av Sveriges främsta kammarensembler. Hon finns representerad på en mängd inspelningar gjorda av Sveriges Radio P2, SVT och på ett flertal skivinspelningar.

I denna konsert möter Klara Hellgren sångarna i Ensemble Memento i programmet ”Bach och de dolda koralerna”, där Johann Sebastian Bachs d-mollpartita för soloviolin varvas med de koraler som blivit kända som ”sorgekoralerna”.   1720 skrev Bach Partita i d-moll för soloviolin. Det var också året då hans första hustru, Maria Barbara Bach, mycket oväntat gick bort. Den tyska musikforskaren Helga Thoene tolkar verket som ett sorgearbete, ett monumentalt mästerverk fullt av dolda budskap i form av symbolik, chiffer och citat ur egna koraler.

Gillar du också kultur och musik?

Vill du ha de senaste nyheterna om Musik i Äppelriket?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!