Jan Lundgren & Klara Andersson – Jazz och klassiskt tolkar den svenska sommaren

Musik i Äppelriket invigs med pianisterna Jan Lundgren och Solistprisfinalisten Klara Andersson som möts i Mellby kyrka för att tolka den svenska sommaren från två genrers håll – med musik som spänner från Jan Johansson och Bengt Hallberg till Wilhelm Stenhammar och Wilhelm Peterson-Berger.

Jan Lundgren började spela piano som femåring hemma i Ronneby, och repertoaren var, som i de flesta fall, klassisk. Efter att i tonåren ha lyssnat på en skiva med Oscar Peterson, ”Night Train”, upplevde Jan Lundgren jazzens improvisationer som befriande, en känsla som var ”enorm och total”. Balansen mellan att vårda originalmusiken och att skapa personliga improvisationer har blivit något av Jans signum. Vare sig det gäller standardlåtar, folkmusik eller klassisk musik utvecklar Jan materialet och sätter sin egen, högst personliga prägel.
Genombrottet för hans trio, Jan Lundgren Trio, kom 1997 med skivan Swedish Standards, vilken vann Orkesterjournalens pris ”Gyllene skivan”. Sedan dess har en stor mängd inspelningar följt, samt turnéer och konserter både i Sverige och runtom i Europa.

År 2007 blev Jan som förste och ende nordiska jazzpianist invald till Steinway & Sons exklusiva grupp ”Steinway Artist”. Han är sedan 2010 Artistic Director för Ystad Sweden Jazz Festival, något han också är för Jazzhus Montmartre i Köpenhamn.

Klara Andersson är en av landets mest aktuella och lovande pianister. 2022 var hon en av finalisterna i Kungliga Akademiens tävling Solistpriset, Sveriges viktigaste tävling inom klassisk musik. Under 2020 tilldelades hon det stora Rosenborg-Gehrmans musikstipendiet, blev utsedd till en av finalisterna i Kammarmusikförbundets tävling Ung & Lovande, och framträdde tillsammans med den världsberömde klarinettisten Martin Fröst. Våren 2021 tog Klara sin examen från diplomprogrammet vid Kungliga Musikhögskolan/Edsbergs slott.

 

Gillar du också kultur och musik?

Vill du ha de senaste nyheterna om Musik i Äppelriket?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!