MINNA WEURLANDER & POMONA STRING QUARTET

21 jul 2017 kl 18:00
Kiviks kapell

Förköp av biljetter; klicka på den lila knappen ovan.
Köp i konsertlokalen. Det finns alltid ett antal biljetter att köpa i konsertlokalen mellan 17 -18.

Temat möten är i kvällens konsert tydlig: Ackordeon möter stråkkvartett. Publiken i sin tur får möta en nyligen sammansatt grupp musiker, alla aktiva frilansare i regionen. Tillsammans kommer de låta klinga en variation av underbar musik, från Borodin till Weurlander, via Ravel, argentinsk tango och Kurt Weill. Unik är kanske ett slitet begrepp, men i sammanhanget vågar vi lova publiken just en unik upplevelse.

PROGRAM
Saúl Cosetino (f. 1935)
La Depre (Blues)
(Ackordeon och stråkkvartett)

Kurt Weill (1900 – 1950)
Youkali (Tango Habanera), från pjäsen Marie Galante (1934)
Ackordeon och stråkkvartett

Minna Weurlander (f. 1973)
Karelian Lights (2017)
Ackordeon och stråkkvartett

Maurice Ravel (1875-1937)
ur Stråkkvartett i F-dur, sats 2, Assez vif, tres rythme

Astor Piazzolla (1921-1992)
ur Five Tango Sensations för bandoneon och stråkkvartett (1989)
sats 4 Despertar
sats 5 Fear
Ackordeon och stråkkvartett

PAUS

Vladislav Zolotaryov (1942-1975)
Contenplating the Frescoes of St. Therapont’s Monastery
Solo ackordeon

Rysk svit för ackordeon (trad. Arr. Minna Weurlander)
Dumka
Rassypucha
Minka
Solo ackordeon

Alexander Borodin (1833-1887)
ur Stråkkvartett nr 2 i D-dur, sats 1 Allegro Moderato

Sául Cosentino
Nuestra Esperanza (Our Hope)
Ackordeon och stråkkvartett

Astor Piazzolla
Adios Nonino (1958)
Ackordeon och stråkkvartett

Ackordeonvirtuosen Minna Weurlander föddes och växte upp i Finland. Hon började spela redan som fyraåring och antogs som fjortonåring vid Sibelius-Akademien, där hon senare även fick sin solistutbildning. Redan under studietiden turnerade Minna Weurlander flitigt och vann flera tävlingar. Musiken tog henne till Sverige och Malmö, där hon idag är verksam som musiker och tonsättare. Minna Weurlander har framträtt med såväl symfoniorkestrar som experimentella, nutida dans- och teaterföreställningar och i filmproduktioner.

Pomona String Quartet är en ny stråkkvartett bestående av erfarna frilansare, bosatta i Skåne. Kanerva Juutilainen, Rastko Roknic och Judith-Maria Blomsterberg spelar huvusakligen inom tidig musik i Norra Europas främsta ensembler för tidig musik. Inga Zeppezauer frilansar bland annat på Malmö Opera och i MSO.

Sául Cosentino är en argentinsk kompositör och pianist, som hamnat lite i skuggan av Astor Piazzolla. Cosentino skriver med en lättare stil, men minst lika innerligt och uttrycksfullt.

Kurt Weill, tysk kompositör, som kanske är mest känd för sitt musikdramatiska verk ”Tolvskillingsoperan”, med text av Bertolt Brecht. Han levde och verkade i Berlin, men lämnade Tyskland 1933 på grund av det politiska läget under Nationalsocialismen. Efter några år i Paris flyttade han till USA, där han levde återstoden av sitt liv.

Maurice Ravel har en tämligen lång lista med kammarmusik med stor variation på instrumentarium. Ofta arrangerade han verk för olika instrument och sättningar. Bland kammarmusiken hörs ofta pianotrion i a-moll och hans enda stråkkvartett i F-dur. Kvartetten speglar väl Ravels musikaliska tanke och anda där inga överflödiga noter finns. 

Astor Piazzolla är nog den kompositör som fört den argentinska tangon ut i världen. Han verkade som kompositör inte bara för sitt eget instrument bandoneon, utan skrev i konstmusikalisk anda för symfoniorkestrar och andra klassiska sättningar. Piazzolla betraktas som en frontfigur för Tango Nuevo, vilket utvecklades som en förändring av de klassiska typerna av argentinsk tango.

Vladislav Zolotaryov var en rysk tonsättare och bayanist. Han komponerade en handfull verk, främst inom kammarmusiken, med fokus på sitt eget instrument bayan. Bayan är ett kromatiskt knappackordeon, typiskt för Ryssland.

Alexander Borodin verkade i Sankt Petersburg under andra hälften av 1800-talet, och tillhörde tonsättargruppen ”De fem”. Gruppen ligger bakom de romantiska och nationalistiska ryska stilen, som senare kom att starkt påverka 1900-talets ryska kompositörer. Han skrev en hel del kammarmusik, varav den 2:a stråkkvartetten tillhör de oftast spelade verken.

 


Laddar Karta...